Цервикална остеохондроза - симптоми и лечение

Каква е причината за ускорената остеохондроза в цервикалната област? Каква е проявата на специфичните му симптоми? Как можете да излекувате цервикалната остеохондроза сами, в спокоен дом? Много хора, страдащи от остеохондроза, искат да чуят отговора на тези въпроси.

болка във врата с остеохондроза

Остеохондрозата на цервикалната област е най-често срещаното и неприятно заболяване, което засяга съвременните млади хора на възраст от тридесет до тридесет и пет години. Цервикалната остеохондроза се развива поради дълъг престой в неправилни и напрегнати пози - при работа на персонален компютър през целия ден, а също и поради навика да държите телефона на раменете си. Доста често това заболяване се появява поради продължително излагане на вибрации или по-скоро, ако по време на работа се използва мощно строително оборудване или често шофиране. Също така, това заболяване се развива при неправилна поза, неудобни легла, заседнал начин на живот, наследствени предразположения и други фактори. Най-често при хора с това заболяване боли задната част на врата.

Остеохондрозата на шията се счита за дегенеративно-дистрофично увреждане на междупрешленните дискове в шийния отдел на гръбначния стълб. Появява се поради метаболитни нарушения в шийния отдел на гръбначния стълб, във връзка с които има промяна в структурата на междупрешленния диск, тоест специално уплътнение между прешлените.

Симптомите на цервикалната остеохондроза са значително различни от остеохондроза в други области. Това е един от най-опасните видове остеохондроза, тъй като коренът на нервите на гръбначния мозък е нарушен и кръвоснабдяването на мозъка е нарушено в резултат на компресия на кръвоносните съдове. Причината е особеността на структурата на гръбначния стълб в областта на шията.

Голямата артерия, която захранва мозъка, е гръбначна и преминава в отвора на процеса на шийния прешлен. Патологичната промяна в него води до разрастване на костни и фиброзни тъкани и притискане на артерията. Поради изместването на гръбначния стълб, нормалното функциониране на тези артерии също е нарушено.

Структурата на шийните прешлени е малко по-различна - прешлените са в плътен контакт един с друг. При всякакви дори незначителни патологични промени се нарушава нормалното функциониране на всички отдели - нервите и съдовете се притискат и изместват. В резултат на това се нарушават функциите - нарушава се чувствителността на кожата, наблюдават се признаци на световъртеж. Ще имате шум в ушите, главоболие, ще се появи силна умора, ще се влошат зрението и слуха ви, ще залитате при ходене.

Най-важните симптоми са:

  • Болки във врата, раменете и ръцете. Ще почувствате мускулна слабост, скърцане във врата, когато обърнете главата си.
  • Усещане за дърпаща болка в сърцето. Ще почувствате болка в лявата си ръка. Ще почувствате парене и болка в лопатките.
  • Не се изненадвайте от периодични главоболия и повишена умора, както и от чувство на слабост.
  • Болката е болезнена. Затруднено движение на главата.
  • Болката във врата се излъчва към ръката, което може да доведе до изтръпване на пръстите.
  • Слухът и зрението ще се влошат, ще се появят болки в ръцете, ще се наруши работата на сърцето и белите дробове, ще се появи замаяност, гадене, изтръпване на езика и лицето.

Лечение на цервикална остеохондроза

гимнастика за шията с остеохондроза

Първоначално остеохондрозата протича в лека форма и не причинява дискомфорт на човек. На този етап не е необходимо медикаментозно лечение, необходимо е само да се провеждат превантивни мерки, за да се избегнат по-сериозни усложнения. Необходимо е да се подобрят условията на труд, да се преразгледа начинът на живот и да се откажат от лошите навици.

Бъдете активни, правете сутрешна гимнастика, спазвайте диета, спрете да пушите и избягвайте вдигането на тежести. Поддържайте изправена поза, заемете правилната поза в седнало и легнало положение. Запишете се за курс по лечебна гимнастика.

С годините цервикалната остеохондроза може да прогресира и да премине в по-сложна форма. След това лечението се извършва с помощта на консервативен метод. На този етап ще трябва да носите специални яки, да правите физиотерапия, да отидете на масаж.

В най-тежките случаи ще се изисква използването на лекарствена терапия, т. е. лечението вече ще бъде с помощта на аналгетици, спазмолитици, нестероидни противовъзпалителни средства.